Na pražskom Václavskom námestí ľudia spomínali na Václava Havla

19.12.2012 Celý región

Praha 19. decembra (TASR) - Na Václavskom námestí v Prahe sa v utorok večer zišlo približne 300 ľudí, ktorí spomínali na bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla.

Od jeho úmrtia uplynul jeden rok. Niektorí zapaľovali sviečky pri soche sv. Václava alebo sledovali záznam vlaňajšieho koncertu z Lucerny, ktorý zorganizovali na Havlovu počesť krátko po jeho smrti. Sprievod sa potom vydal smerom na Hradčany, informoval český spravodajský server novinky.cz.

V pokojnej atmosfére organizátori vyzývali okoloidúcich, aby sa pripojili k zhromaždeniu. Viacerí ľudia mali balóniky, na ktoré písali želania o tom, kam by sa krajina mala v budúcnosti posunúť a ako by mala vyzerať.

Akciu podporili niektoré osobnosti verejného života, uviedol server iDNES.cz. Prehovoril napríklad minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg či niekdajší minister pre ľudské práva Michael Kocáb. "Je dobre, že sme si Václava Havla uctili radosťou, a nie smútkom," povedal podľa Českej televízie v prejave. Zhromaždenie sa potom v čele so srdcom z balónikov vydalo na Hradčanské námestie. Tam účastníci vypustili spomienkové balóniky.

Na bývalého prezidenta spomínali taktiež politici. Český parlament si ho pripomenul minútou ticha. K miestu posledného odpočinku na Vinohradskom cintoríne prišiel dnes položiť veniec okrem iných aj prezident Václav Klaus.

Kvetinami si Havlovu pamiatku uctil taktiež predseda vlády Petr Nečas, podľa ktorého Havel patril medzi najvýznamnejšie postavy našej modernej histórie. "Bol človekom, ktorý symbolizuje prechod našej krajiny od totalitného režimu k plne demokratickej spoločnosti," uviedol.


Voskové srdce na počesť Václava Havla

Odhalením voskového srdca si včera v Brne pripomenuli prvé výročie úmrtia bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, oznámila televízia ČT24.

Veľké voskové srdce vytvorené zo sviečok zapálených na Havlovu počesť ozdobilo Alžbetínsku scénu brnianskeho Divadla Husa na provázku.

Slávnostnému odhaleniu plastiky predchádzala slovná potýčka medzi prívržencami a odporcami prezidenta. Pred divadlo prišli dvaja demonštranti s protihavlovskými lepenkovými transparentmi. Jeden z mužov so škraboškou na tvári obvinil Havla, že nesie zodpovednosť za civilné obete vojnových konfliktov, ktoré podporoval.

Podľa redaktorky MF DNES muži vyčítali Havlovi napr. jeho súhlas s radarom v Brdoch a s vojnami v Iraku a bývalej Juhoslávii. Protestujúci, ktorí sa odmietli predstaviť, tvrdili, že zastupujú iniciatívu proti velebeniu Havla. Umelecký šéf divadla Vladimír Morávek im jeden z transparentov vzal a potom sa oň krátko preťahovali.

Na odhalení srdca, ktoré predtým stálo pri pražskom Národnom divadle, sa v Brne zúčastnilo asi 150 ľudí, ku ktorým sa prihovoril riaditeľ Morávek i bývalý prezidentov poradca Petr Oslzlý.

Osobnosť a odkaz Václava Havla si včera Česi pripomenuli na množstve spomienkových akcií. Na pražskom Václavskom námestí sa podvečer bude konať verejné zhromaždenie pod heslom "S Havlom ďalej", projekcia vlaňajšieho koncertu na jeho počesť a následne odtiaľ vyrazí sprievod na Hradčanské námestie.

Na internetových sociálnych sieťach sa šíri iniciatíva prohavlovských aktivistov, ktorá obyvateľov ČR vyzýva k vyhrnutiu nohavíc. Akcia odkazuje na začiatky Havlovho prezidentského obdobia, keď niekoľkokrát vystúpil na verejnosti s nápadne kratšími nohavicami.


Tisícky ľudí sa pripojili k iniciatíve Krátke nohavice pre Václava Havla

Tisícky českých občanov sa včera pripojili k iniciatíve Krátke nohavice pre Václava Havla, s ktorou prišla na jednej zo sociálnych sietí skupina mladých ľudí, vnímajúca bývalého československého a českého prezidenta ako autoritu, príklad a inšpiráciu. Vyplýva to z informácií internetových serverov Lidovky.cz a iDNES.cz, ako aj verejnoprávnej Českej televízie, podľa ktorej iniciatíva oslovila ľudí aj v Poľsku a SR.

"Hľadali sme gesto, ktoré by bolo dostatočne jednoduché, ale zároveň výrazné a česky havlovské. V neposlednej rade samozrejme tiež úsmevné. A spomenuli sme si na historku z inaugurácie pána Havla (z 29. decembra 1989), keď kráčal v nápadne krátkych nohaviciach a keď sa potom riešilo, či boli vytiahnuté, zle ušité alebo jednoducho krátke. Je to tak jednoduché, že toto gesto môže urobiť každý, kto sa rozhodne si pána prezidenta pripomenúť a kto na neho hľadí podobne ako my. A aby sa v dnešný deň na ulici poznali a mohli sa na seba napríklad usmiať a zaspomínať," uviedol v rozhovore pre Lidovky.cz jeden z iniciátorov akcie.

Podľa jeho slov nikto z nich Václava Havla osobne nepoznal, všetci sú predstaviteľmi mladšej generácie, majú okolo 25-30 rokov. Ide o čosi, z čoho by mal radosť hoci aj Václav Havel Javí sa na nám to proste lepšie ako nejaké okázalé a pompézne oslavy, dodal.

"Je to iná akcia ako tie, ktoré sa dnes odohrávajú a je to zaujímavý dialóg, ktorý sa vďaka tomu o Václavovi Havlovi odohráva. Z toho máme radosť a sme zvedaví na zvyšok dňa, koľko si užijeme véháčkovských skúseností," uviedol pre iDNES.cz jeden z iniciátorov Oldřich Neuberger.

Podľa vlastných slov bol s kolegami-iniciátormi prekvapený, že sa do netradičného vyjadrenia piety zapojili aj starší občania. "Nie je to iba otázka najmladšej generácie. Skôr ako vek je spoločnejší vzťah k humoru, pochopeniu tohto odkazu," dodal.
 

Vyberte región